FLOWers, bloemen en planten

Willemien van Dijk-Knapen heeft met hulp van Jos Smeets het plan op gevat voor een tentoonstelling aan de hand van het thema: FLOWers, bloemen en planten. Al veel eerder dit jaar in maart wilde ze daarvoor een lezing verzorgen ‘Bloemen in de kunst door de eeuwen heen’ om van daaruit kunstenaars te stimuleren creatief uit hun bloembol te gaan. Daarbij werd ze ook geïnspireerd door de tuinen van Mien Ruys o.a. in het Ploegpark. Door de Corona heeft ze dat uit moeten stellen tot 17 september jongstleden. De uitnodiging aan kunstenaars uit de regio heeft natuurlijk al eerder plaats gevonden om ze de tijd te geven ideeën rond het thema ‘FLOWers, bloemen en planten’ uit te voeren.
De kunstenaars hebben zich uit kunnen leven, zowel tweedimensionaal, als driedimensionaal, veelal schilderend: groots, kleurrijk, minutieus (miniatuur), van figuratief naar geabstraheerd, van fotorealistisch tot een veld of vlak vol kleuren, soms over-herkenbaar, soms ‘even goed kijken met de ogen half dichtgeknepen’. Maar er zijn ook echte beeldhouwers en beeldbouwers bezig geweest in hout, keramiek, marmer, glas, heel fijntjes of iets grover, geluisterd naar het materiaal, waarin ze werkten.
Nabij het Cultuurhuis ligt de prachtige beelden- en bloementuin, ontworpen door Buro Mien Ruys, met het Glazen Paviljoen, waar een groot gedeelte van het ruimtelijk werk van deze tentoonstelling te zien is. Daarnaast gaat het verbindend borduurproject van Liesbeth Leijtens en Loes Smolders ‘naadloos’ over in de tentoonstelling aan de hand van het thema ‘FLOWers, bloemen en planten’: blijf in FLOW of beweging en constante verbinding ondanks of dankzij de Coronatijd.
Ter verdieping is een informatieve expo ingericht over het werk van Mien Ruys; één van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20 e eeuw. Hier kom je meer te weten over haar visie op tuin- en parkontwerp, bloemborders, natuurbeleving en haar relatie tot De Stijl en Bergeijk. Ze ontwierp het park bij De Ploeg dat landelijk is uitgeroepen tot het belangrijkste buitenruimtelijke monument van het Modernisme.
De tentoonstelling is verlengd tot en met zondag 22 november.
Het is normaal geopend donderdag, vrijdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Alle informatie, ook om eventueel te reserveren, is te vinden op www.cultuurhuisbergeijk.nl.
In verband met Corona kunnen slechts 15 mensen aanwezig zijn in het gebouw. Het is aan te bevelen voorafgaand aan uw bezoek om tijdens de openingsuren te bellen naar het Cultuurhuis .
Contactgegevens : tel.: 0497 558589
Adres : Domineestraat 8a 5571 EJ Bergeijk
Openingstijden : do – vr – zo van 13.00 – 17.00 uur