Portfolio Jos Smeets

jossmeets1946@gmail.com

Jos Smeets is opgegroeid in een kunstzinnige omgeving.
Zijn vader, René Smeets, was oprichter en eerste directeur van de Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven (tegenwoordig Design Academy).
Meer dan vijftig jaar geleden begonnen met teken- en schilderscursussen op de Academie te Maastricht en Eindhoven, belandde Jos Smeets op de Academie in Tilburg, waar hij zijn 1e graads Handenarbeid behaalde.
Hij heeft dat vak altijd als eindexamenvak op HAVO gegeven en er een lesmethode voor geschreven: ‘Zienderogen kunst’.
Jos Smeets heeft zich in heel wat verschillende disciplines uitgeleefd, waaronder schilderen, beelden maken, o.a. de flow en ‘d’n Eyckel van Bergeijk’ (1469 – 2019 Bergeijk 550 jaar stad zonder muren).
De laatste jaren is Jos Smeets regelmatig te zien in de verschillende kringloopwinkels. Dan is hij met name op zoek naar dieren en als het even kan vakkundig uit hout gesneden dieren, vaak zijn het olifanten, neushoorns, antilopen, enz….  Thuis in zijn atelier gebeurt er iets mee, maar vaak bij het zien ervan in de kringloopwinkel heeft hij al een moment van ‘eureka’!  Hij combineert, componeert en assembleert zo’n beest met een andere vorm, soms ook weer uit de kringloopwinkel. Of hij plaatst het beest zo, dat er van vervreemding sprake is. Een vorm van relativering en humor is bij zijn kringlopers wel op zijn plaats: kunst met de  hoofdletter K van Knipoog.